De paprikakas van de toekomst
Deze kas, vertel, wat doen jullie hier? We doen onderzoek om zo innovatief en zo duurzaam mogelijk gewassen te telen, in dit geval paprika's. Een beetje de kas van de toekomst. Ja. Ze hangen allemaal aan touwtjes. Waarom is dat? De plant groeit elke week zeven centimeter en dat touwtje draai je om de plant heen zodat hij niet omvalt.
Hee... Waarom staan deze planten niet in aarde?
De planten hier groeien op steenwol. Zo kunnen we precies de hoeveelheid water en voeding geven die ze nodig hebben. Het mooie aan steenwol is dat het ook na afloop...weer goed te hergebruiken is. Er worden straatklinkers van gemaakt. Dus die potjes worden hergebruikt en worden gemaakt tot straatklinkers? Dat klopt. Maar ze hebben toch ook voedingsstoffen nodig? Dat werkt middels deze druppelaar. Hier komt water en voeding uit. En wie regelt dan de druppelaar? Dat gaat eigenlijk allemaal computergestuurd. Dit ziet er heel ingewikkeld uit. Wat is dit? We kunnen hier precies instellen welke voeding en hoeveel water de plantjes nodig hebben. Dat kunnen we op elk plantje nauwkeurig sturen.
En dat is afhankelijk van de hoeveelheid licht, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Maar waar bewaren jullie die voedingsstoffen dan? Dat zie je hiernaast.
Hier zitten verschillende soorten limonades in. 'Limonade.' De voedingsstoffen eigenlijk. Klopt. Ooh! Het ziet er echt uit als limonade! Die groene, die is lekker. Maar wat zit er dan allemaal in? Kalium, calcium, bitterzout, kaliumfosfaat, kalisalpeter...Oke, dat is echt plantenlimonade. Ja, ja, ja. Lekker temperatuurtje. Heerlijk. Het is 23°.Die temperatuur vinden de paprikaplantjes het lekkerst. Wij ook. Dat warmhouden kost toch superveel energie? We maken gebruik van de zon. Met de ramen kunnen we de temperatuur precies sturen. Verder zijn er energieschermen in de kas die we sluiten zodra het kouder wordt. Ook worden de kassen nu verwarmd met aardwarmte. Wat is daarvan het voordeel? Aardwarmte is veel beter voor het milieu. Er wordt warm water opgepompt vanuit de ondergrond. Van 2 km diep. Water van 80°. Dat koelt af in de kassen. Het gaat koel weer terug de ondergrond in. Het voordeel is dat dan geen CO2 meer wordt uitgestoten. Goed voor het milieu. Heel duurzaam! Proost. Proost. Duurzame proost. Woow! Woow! Dit is weer een technisch snufje. Dit is mooi! Dat klopt. Licht kan de plantengroei beïnvloeden. Van rood licht gaat de plant groeien. Van blauw licht maakt hij een paprikaatje aan. We experimenteren met kleuren om de optimale modus te vinden. Ik begin het steeds beter te begrijpen. De kas van de toekomst heeft natuurlijk discoverlichting! We krijgen lekkere funky paprika's.
Woow. Woow, wat is dit?! Dit is robotica in de tuinbouw. Waar wordt hij voor gebruikt? Dit is een bladplukrobot. Waarom zou je zo'n robot gebruiken? Om het werk te vergemakkelijken. Zorgen dat het sneller en efficiënter gaat? Ja. Dus ook hier minder boeren met gieters? Dat klopt. We zoeken steeds meer technici. Die een robot kunnen programmeren? Ja, klopt.