Waarom is een leeuw geen huisdier?
De leeuw komt voornamelijk uit delen van Afrika. Het is een echt roofdier. Hij wordt ook wel gezien als de koning der dieren. Hij is familie van de kat. Maar in tegenstelling tot veel andere katachtigen leeft hij in groepen. Leeuwinnen blijven hun hele leven bij dezelfde groep.
En mannetjes niet meer dan drie of vier jaar. Een leeuw wordt in een nest van twee tot zes welpjes geboren. In het begin blijven ze vooral bij hun moeder. Maar al na twee maanden gaan ze mee op jacht. En na 18 maanden zijn ze klaar voor het volwassen leven. Wat bezielt een mens om te denken dat je een leeuw als huisdier kunt nemen?! De aaibaarheidsfactor is heel hoog. Heel veel mensen hebben het als droom om zo'n beestje groot te brengen, de fles te geven. Dat lijkt ontzettend leuk. Dat is het ook. Maar niet heel verstandig. Er zijn hier veel meer leeuwen. Zijn ze allemaal hier gekomen zoals Remy? Een deel wel. Een deel komt uit particulier bezit. Dus bij mensen uit de achtertuin. Of zelfs uit huis. Kun je ons een paar verhalen vertellen? Ja, we gaan langs de dieren, dan kan ik wel wat vertellen. Wauw. Wat een imponerende beesten, zeg!
Ik weet dat ze ons niks kunnen doen, maar...Maar toch.
Als zo'n dier iets doet is het meteen, ho. Indrukwekkend, he?Ja. Aslan komt ook van een particulier. Een beetje hetzelfde verhaal als Remy. Alleen is Aslan als welpje van drie of vier maanden vrijgekocht door een particulier. Die wilde hem behoeden voor een circusleven. Ahhh, beessie.
Zo'n beest heeft iemand gewoon in z'n tuin?! Ja. Hoor je dat geluid? Dat is een tijgerbegroeting. Echt? Ja. Zo zeggen ze hallo tegen elkaar. Of tegen ons. Jij doet meer een paard na. Ja, ze deed het! Ze deed het terug. Ik snap dat het niet mag, maar je zou eigenlijk wel even willen aaien. Ik ben toch wel blij dat dit hek ertussen zit. Haha. Ja, dat snap ik. De leeuw is een echte jager. Op 't menu staan antilopen, zebra's, buffels en andere grote planteneters. Ze besluipen hun prooi en gaan dan bliksemsnel in de aanval. En met de hele groep leeuwen smullen ze dan van hun verovering. Maar hoe kan het dat ze zich hier zo prima voelen? Ze zitten hier ook in een kooi. Ja. We doen er alles aan om te zorgen dat de dieren zich fijn voelen. We zijn heel veel bezig met goede voeding. Maar ook speelgoed, nieuwe geuren... Het is heel belangrijk dat we ze lekker bezighouden. Training. Maar ook de jaagsimulator heeft een groot voordeel. Jaagsimulator?! Dan laten we de dieren achter vlees aan rennen. Dat wil ik zien! Ja man, gruwelijk. Kom mee. Vet! Woow! Ja, vet! Wauw! Oooh. Hahaha. Wooooooooooww! Gruwelijk! Wooow! Maar dit is echt... Dit had ik niet verwacht. Echt supervet. Mooi he? Ja man! Als ze zo goed kunnen jagen, dan kunnen ze toch gewoon terug de wilde natuur in? Nee. Dat gaat niet zomaar. Waarom niet? Er zijn heel veel gevaren in de natuur. Het jagen kan misgaan. Prooien hebben altijd geweien of hoorns. Als ze zomaar op zo'n prooi afgaan, kan het dodelijk aflopen voor henzelf. Normaal leren ze dat van hun moeder, jarenlang. Dat proces is heel lastig na te doen. Dus is eigenlijk meer een soort spelen, gymnastiek? Ja. Om de dieren in conditie te brengen en houden. En om ze mentaal gezond te krijgen. Dat ze gewoon lekker met hun koppie goed bezig zijn met nadenken. Je ziet dat ze vaak een hele mooie tactiek gaan ontwikkelen. Ja? Ja.