Waarom geven de ogen van nachtdieren licht in het donker?
Dit zijn geen knikkers. Dit zijn ogen. Ogen van dieren die heel goed kunnen zien in het donker en dat doen die ogen door een heel speciaal trucje wat helemaal achterin het oog ligt.
Niet alleen de nachtuil heeft nachtogen, katten bijvoorbeeld ook en herten, fretten, krokodillen, wolven en je zou het niet denken, maar koeien ook.
Dit zijn koeienogen. Koeien die kunnen zich ook heel goed redden 's nachts en dat komt door dat trucje achter in die ogen. Om dat geheim maar eens even te gaan onthullen gaan we die koeienogen opensnijden.
Ik zeg Sidar, jij liever dan ik. Begin de operatie. Als eerste moeten we het spierweefsel weghalen waarmee het oog vastzit en waarmee de koe zijn ogen kan bewegen.
Zo'n koeienoog is heel hard maar binnen zit eigenlijk gewoon heel veel vocht. En wat komt er uit...kijk, kijk, kijk. En dan gaan we even zoeken, kijk hier. Dit is de lens. En die zorgt ervoor dat we eigenlijk heel scherp kunnen zien met onze ogen. Maar voor het echte grote geheim van het oog van een nachtdier moeten we nog dieper afdalen in het oog vooral. Here we go. Let's go.
Het tapetum lucidum. Dat is Latijn voor lichtgevend tapijtje. Je snapt misschien wel waarom ze dat zo genoemd hebben. Het is namelijk een soort spiegeltje. En als er dus licht binnenkomt in je ogen via je netvlies dan weerkaatst het spiegeltje het licht waardoor er dus extra licht op je netvlies komt waardoor je extra goed kan zien in het donker. We zetten wat licht op het tapetum lucidum en kijk eens wat er gebeurt... Hoppa, shine like a diamond!
Daarom is het ook dat als je dierenogen in de nacht ziet, dat het lijkt alsof ze licht geven. En dan hebben uilen ook nog enorme ogen.
Uilenogen zijn veel groter dan bijvoorbeeld mensenogen en omdat ze zo groot zijn kunnen ze heel veel licht opvangen en hebben ze dus maar een heel klein beetje licht nodig om die spiegeltjes achterin die ogen te kunnen activeren.