Waarom worden herten soms afgeschoten?
houden samen de natuur in balans. Samen vormen ze de levende natuur. Dit noemen we ook wel soortenrijkdom. Alles hangt met elkaar samen. Als de herten te veel bomen kapotmaken, dan kan de eekhoorn nergens slapen. En als er te veel bloemen verdwijnen, dan sterft het bij langzaam uit. Dit is boswachter Bart en dit is zijn jeep. Bart jaagt op herten omdat er te veel herten in dit natuurgebied zijn die bomen opeten of ze kapotmaken.
Wat is hier gebeurd? Hier heeft een edelhert met zijn grote gewei aan dat boompje geveegd, zoals we dat noemen, hij schuurt er dan aan een. He dus een edelhert die staat zo met zijn gewei... Precies, zo doen ze dat. En daar de takken eraf en de bast eraf. En kijk, je kunt ook zien. Hier heeft ie nog een randje bast over. Dus deze, die blijft wel leven. Maar ik zal jullie straks nog een voorbeeld laten zien hoe die boom dan verder groeit. Maar als dat helemaal rondom eraf is, gaat ie dood. Maar goed, dit is natuurlijk wel voor zo'n boom, enorme verwondingen.
Deze boom kunnen gewoon doodgaan door hertjes. Maar hartjes zijn hartstikke schattige beesten? Het zijn prachtige beesten. Ontzettend mooi. En dit is ook op zich niet zo heel erg. Maar als er te veel hertenkomen die dus alle bomen kapotmaken. Dan blijft er niet veel meer over wat dan groot wordt. Maar goed, dat is een mooi voorbeeld, maar nog niet alles. Kom maar mee. Kijk, we waren toch net waar dat kleine boompje was geveegd door die herten? Dit is precies dezelfde soort boom. Deze is misschien wel tien, vijftien jaar geleden door een edelhert geveegd, maar je kan dus zien dat hier de stam helemaal kaal is gebleven. Langzaam maar zeker komt de bast er weer overheen groeien. Maar het blijft altijd de zwakke plek van die boom. Maar goed, ze eten natuurlijk heel erg veel. Als je hier alleen al op de grond kijkt. Plantjes en bloemetjes. Het is nu ook wel winter, maar die zie je niet. En om bijvoorbeeld de insecten en bijen. Dat is natuurlijk ook een belangrijke soort, die gaat hard achteruit in Nederland. Maar goed, die moet wel bloemetjes hebben om hem ook van te kunnen eten. En als die dus gelijk weer opgegeten worden door die herten. Daardoor verdwijnen er soorten uit het bos en dat is het probleem. Zie je iets? Ja, kijk, daar lopen ze. Ze zijn echt heel lief. Mooi zijn ze he? Ga je deze nu echt schieten? Ik vind nog steeds een beetje rare gedachte. Dat dus om een bij te redden dat we daarvoor een hert moeten afschieten.
Je hebt er nu je alleen maar over bijen. Maar het gaat om alles, om alle soorten planten en dieren, insecten, vogels en alles ja, een beetje te houden en te zorgen dat die herten niet alles helemaal kaal eten hier, moet er toch af en toe een geschoten worden. Dus ik ga nu inderdaad kijken of er eentje kan schieten. We mogen ook niet alle herten schieten. Grote ,gezonde, jonge dieren laten we uiteraard lopen, maar ik ga wel kijken of er eentje bij zit die ik kan schieten. Niet? Nee, niet. Waarom zat er nu niks tussen? Er zaten nu alleen maar herten bij, ouder dan vier en jonger dan twaalf. Dus niemand, dus niemand. Maar wat nou als je wel een hert had afgeschoten? Wat doe je dan met dat hert gedaan? De herten die we schieten, die worden opgegeten. Op een moment als een hert geschoten is, dan is er gewoon een fantastisch mooi beest. Het is dan een heel goed stuk scharrelvlees geworden wat altijd lekker buiten in de natuur is geweest. Een wildgerecht. Ja, een wildgerecht.