Hoe worden toetjes gemaakt?
Die toetjes uit de supermarkt worden onder andere hier gemaakt. Dit is het toetjeslab van een grote zuivelfabriek. En Eline, die is nu bezig met een recept voor militants, toch? Maar hoe begin je daar eigenlijk mee? We beginnen eigenlijk heel simpel. We beginnen met een idee. Dat kan een idee zijn, naar wat we zelf in ons hoofd hebben. Dat kan ook komen van producten uit de supermarkt. Die je eigenlijk hier hebt staan. Want ik zie koekjes en fruit en een stukje chocolade of karamel. Soms gaan we werken met alleen de smaak. Bijvoorbeeld bosvruchten, caramel, vanille. En dan gaan we samenzitten met ons toetjesteam. Met een heel toetjesteam. En dan variaties daarin maken. Luchtig toetje, een klassieke dril-pudding, met een saus bijvoorbeeld. Dat is wel wat mooie effect. Heerlijk! Willen we daar stukjes in. Dus al die verschillende toetjes, die worden allemaal hier bedacht. Maar hoe worden ze dan precies gemaakt? Waar we mee beginnen is natuurlijk de melk. Daar gaat bij: suiker, bindmiddel om het tot een mooi geheel te maken. En aan de hand van of het een dril-pudding wordt, of een luchtige pudding, stoppen we er zetmeel in of opklopmiddel. De zetmeel gebruiken we voor de dril pudding. En dat geeft wat extra mondgevoel. Ja daar wordt de pudding zo lekker soepel en zacht van, toch? Of wat opklopmiddel; voor een luchtige pudding. Dit is dan de basis voor de pudding. Dit is de basis. In het laboratorium wordt dan die bak met melk en al die ingrediënten verhit naar 85 graden. En als het 85 graden is, dan wordt die melk gepasteuriseerd. Daar zijn alle bacteriën dood. Eline, wat ga je nu toevoegen? Na het verhitten kunnen we de aroma's en kleurstoffen toevoegen. Dus dan ga je eigenlijk de smaak maken? Dit is dus hoe het er uitziet als het afgekoeld is? Klopt. Zoals je ziet is ie nog niet luchtig. We gaan hem dus eerst opkloppen met deze mixer. Met slagroom is het zo dat als je dat opklopt dan gaat op een gegeven moment de lucht eruit. Maar dit toetje wordt luchtig en het blijft ook luchtig. Hoe doe je dat nou? We hebben er dus opklop middel inzetten. Dat vormt eigenlijk een soort van beschermend laagje om de luchtbelletjes heen, waardoor ze eigenlijk niet kapot gaan. Nu hebben we dus een lekkere, luchtige pudding geklopt. Wat gaat er nu gebeuren? We kunnen deze basis ook gebruiken om nog andere ingrediënten toe te voegen, zoals stukjes fruit. Een lekker stukje chocolade. Dan wordt het dus zoiets. Heb je een luchtige pudding met daarin een stukje chocola? Of zoals deze stukjes fruit. En alleen de lekkerste recepturen, Die worden bij ons in de fabriek gemaakt. En dan komen ze in de supermarkt te liggen en dan kan heel Nederland die nieuwe recepten proeven.