Hoe worden moderne versies van Delfts blauwe tegeltjes gemaakt?
Delfts blauw wordt nog steeds gebruikt om aan te geven dat iets typisch Hollands is. Zo hebben ze hier de hele Nachtwacht in Delfts blauw. En zelfs moderne ontwerpers laten zich nog graag inspireren door Delfts blauw. Zo ziet een modern Delfts blauw tegeltje eruit en Marga van Oers is een van die ontwerpers. Marga, wat is er nou anders aan zo'n modern tegeltje dan de echte Delfts blauwe originelen?
Allereerst schilder ik de tegeltjes niet zelf. Ik maak gebruik van moderne collagetechnieken. Daarin verwerk ik beelden uit oude tegels, knipsels, papier, stukken stof, textiel die ik vind en die ik fotografeer. Die verwerk ik samen in een nieuw ontwerp. Ik creëer een nieuw verhaaltje. En dan moet het natuurlijk ook nog afgebakken worden. Ja. Uiteindelijk wordt het ontwerp gedrukt op speciaal papier dat niet verbrandt in de oven. Dat gaat dan over de tegel heen en dan wordt de tegel ongeveer acht uur gebakken. Dan smelt het ontwerp in de tegel. In die zin vertoont het gelijkenissen met een oud-Hollandse tegel: Het is er echt in gebakken, heeft in de oven gezeten. En je kan hem dus ook verwerken in je interieur. Wat ik zo grappig vind aan jouw kunstwerken: Het is heel modern, maar het heeft toch een beetje dat sfeertje van vroeger. Hoe ben je geïnspireerd geraakt door Delfts blauw? Ik was bezig met het maken van collages. Ik gebruikte knipsels uit oude boeken. En die plakte ik op tegeltjes die ik zelf bakte en schilderde en glazuurde. Terwijl ik daarmee bezig was, kreeg ik een doos oud-Hollandse tegels van mijn oma. Die verzamelde zij. Daarin zitten allemaal oud-Hollandse tegels van 100, 200 jaar oud. O, joh! En op al die oud-Hollandse tegels zie je vaak van die alledaagse voorstellingen. Grappig. Dat prikkelde mijn fantasie. Ik zag er allemaal verhaaltjes in. Toen dacht ik: De collages waar ik nu mee bezig ben, kan ik ook op oud-Hollandse tegels plakken. En ik vond het ook heel goed bij elkaar passen qua beeldtaal, de oude knipsels met de oude tegels. Want wat je hier nu samen hebt, dat is deze geworden. Ja. Dat klopt. Dus op die oud-Hollandse tegels ben ik nieuwe verhaaltjes gaan creëren.
Dit is een heel modern tafereeltje. Allemaal boompjes, die heb ik gefotografeerd, miniatuurboompjes. Dat vind ik het leuke, als je ernaar kijkt, dan ga je zelf een verhaaltje creëren. Waar gaat die moeder naartoe, waar zijn ze aan het fietsen. Het prikkelt je fantasie. De oud-Hollandse tegels deden dat vroeger ook. In dit alledaagse tafereeltje hier zie je mensen die aan het vissen zijn. Dit is de moderne variant ervan. Superleuk.
Wow, dus hier staat alles wat je gemaakt hebt. Superveel! Ja, inmiddels zijn het heel wat tegeltjes. En wat is nou je favoriete tegeltje? Dat is deze tegel. Hij heet ‘perfect balance’, het is een mevrouw die een yogapose doet op een vis die aan het zwemmen is. Wat ik wel leuk vind, dit zijn eigenlijk moderne ornamentjes. Bij de oud-Hollandse tegel vind je echt de oud-Hollandse. Dit zijn dan de modernere, dit is dan zeewier, het refereert aan de onderwaterwereld. Ik heb nog een favoriete tegel, dat is deze. Geïnspireerd op een oud-Hollandse tegel. Het is een meisje dat de eendjes eten geeft. Dat vind ik een heel gezellig tafereel, ook van vroeger, dat je als klein meisje naar het park ging, de eendjes voeren. Dus dit is echt een mooie verbinding van vroeger met nu, eigenlijk. Ja, precies.