Hoe krijg je een eeneiige drieling?
Toen jij geboren werd, was jij waarschijnlijk de enige baby die je moeder op dat moment kreeg. Maar soms komen er twee baby’s tegelijk. Dat heet dan een tweeling. En heel soms wel drie. Een drieling. Dat lijkt me wel leuk. Mij niet, hoor. Een tweeling nog wel, maar drie? Alhoewel, misschien toch best gezellig. We gaan het gewoon vragen.
Dit zijn Diewertje, Julia en Cato. Of is het Julia, Cato, Diewertje? Of misschien Cato, Diewertje... Nou, meiden, stel jezelf even voor. Ik ben Diewertje. Ik ben Cato. En ik ben Julia. Ja, dat wist ik natuurlijk wel. Zo! Meiden, vertel: wat is er leuk aan een drieling zijn? Je hebt altijd iemand om mee te spelen. Als we een spelletje doen, heb je altijd wel iemand die even een spelletje met je wil doen. Dat is toch met gewone broertjes en zusjes ook? Daar kun je ook altijd mee spelen. Dan heb je wel een iets andere smaak of zo. Een verschillende leeftijd, dus dan heb je andere vrienden en vriendinnen. Dan ga je vaker met die vriendinnen spelen in plaats van met je zusjes of broertjes. Is er ook iets niet zo leuk aan het zijn van een drieling? Ja. Ja. We worden vaak als een eenheid gezien: 'de drieling doet dit’, maar we hebben gewoon een naam. Jullie zijn meer dan alleen 'de drieling'. Ja. Ik vind het lastig, want jullie zien er ook precies hetzelfde uit. Is dat altijd zo? Nee. Nee. Dan wil ik jullie ook wel als jezelf zien.
Wooow! Kijk, dit is iets makkelijker. Julia, Cato, Diewertje. Ja. Dus jij bent van...Een staart. Een hoge staart. Jij hebt vlechtjes. En jij hebt vaak een lage staart. Ja. Wisten jullie dat jullie eigenlijk heel bijzonder zijn? Er wordt maar twee keer per jaar een drieling als jullie geboren. Wauw. Supercool. En niemand weet hoe het komt dat jullie er zijn.
Toen mijn ouders mij kregen kwam dat doordat een van de miljoenen zaadcellen van m'n vader bij één eitje van m'n moeder kwam. Daaruit ontstond een embryo en dat werd ik. Kijk, hier. Eén poppetje. Ik was alleen. Ik was een eenling. Maar hoe zit het als er meer kinderen tegelijk in de buik groeien?
Dat is een bijzondere situatie. Het komt het meest voor dat er twee eicellen in de baarmoeder zijn aangekomen. Daarbij wordt de ene eicel bevrucht door een zaadcel van de vader en de andere eicel ook. Twee verschillende eitjes, twee verschillende zaadcellen. En twee verschillende kinderen. Maar die lijken niet sprekend op elkaar? Nee, net als gewone broers en zussen. En als ze wel sprekend op elkaar lijken? Er is een nog wat zeldzamere manier: de eeneiige tweeling. Dan hebben we weer één eicel en de zaadcel van de vader. Dan ontstaat er een embryo. Dat is een eigenwijs embryo. Dat denkt: ‘Ik splits. Ik maak een kopie van mezelf.' Wow. Dan heb je er twee. En die zijn dan precies hetzelfde. Die hebben hetzelfde DNA. Die zijn identiek. Ons DNA is eigenlijk onze unieke code. Die bepaalt welke kleur ogen we hebben, hoe ons haar eruitziet, hoe lang we worden, hoe onze neus eruitziet. Is dat bij een eeneiige tweeling precies hetzelfde? Ja, ze zijn precies hetzelfde. Wow.
Bij de drieling Cato, Julia en Diewertje gebeurde ook zoiets. Een zaadcel kwam bij het eitje, het embryo splitste en één van die embryo's splitste daarna nog een keer. Zo komen er drie dezelfde kinderen, een eeneiige drieling. Dat is dus wel superbijzonder. Dat gebeurt bijna nooit. Dat is heel zeldzaam.