Hoe worden medische instrumenten schoongemaakt?
Bij operaties worden allerlei medische instrumenten gebruikt en al die instrumenten, die worden na de operatie niet weggegooid, maar gewoon opnieuw gebruikt. En dat kan prima, als je maar gewoon de instrumenten heel goed schoonmaakt en steriliseert. Steriliseren komt van het woord steriel, wat vrij van bacteriën betekent. Het is echt hoogeschool schoonmaken en op die manier voorkom je dat een patiënt infecties krijgt. Van vuil tot schoon. Ze noemen het hier reinigen, desinfecteren en steriliseren. Het is natuurlijk heel belangrijk dat dat zorgvuldig gebeurt. Nou kunnen ziekenhuizen dat zelf doen, maar er zijn ook speciale bedrijven voor, zoals hier in Amsterdam. Medische instrumenten schoonmaken en steriliseren.
Hoe doen ze dat? Het hele proces start met voorspoelen. Deze vuile medische instrumenten gaan hier in de bak met water en er worden dan kleine stroomstootjes doorheen gestuurd. Dat noem je ook wel ultrasoon schoonmaken. Het is eigenlijk een soort trilplaat waarmee met behulp van elektrische schokjes het vuil door wordt afgetrild. Daarna gaat het reinigen en desinfecteren verder in deze vaatwassers. Dat gebeurt met een heel speciaal schoonmaakmiddel met speciale stofjes. En aan dike kant, daar is den steriele afdeling. Maar ja, daar mag ik niet zomaar naartoe. Om elke infectie te voorkomen mag je alleen van de ene naar de andere ruimte als je weer nieuwe beschermende kleding aan hebt. Dus daar gaan we. Maar Kathelijne, is de boel niet gewoon schoon genoeg na de vaatwasser? Wat is het verschil tussen schoon en steriel? Op het oog lijkt dit behoorlijk schoon Maar dat is het niet, want bacteriën zien we namelijk niet met het blote oog. Steriel betekent vrij van ziektekiemen oftewel vrij van virussen en bacteriën. Nu is het zaak om het te steriliseren zodat het naar de operatiekamer kan.
Oké, gaan we dat doen. Voor een operatie worden complete pakketten klaargemaakt, dat noemen ze hier een netje, dat zijn dit soort manden met daarin steriele instrumenten. Kathelijne, hoe weten jullie nou welke instrumenten er nodig zijn voor een operatie?
Aan de hand van een voorbeeldfoto stellen we de netten samen. Dit bijvoorbeeld is een basisinstrumentennet voor een knieoperatie. En er zit dan gewoon een hamer in?
Ja, en zo kennen wij wel 550 verschillende netten voor allerlei verschillende soorten operaties. Aan de hand van de foto's zijn de netjes klaargemaakt voor allerlei operaties en hier worden ze ingepakt, komt er een sticker op zodat iedereen kan zien wat erin zit en waar ze naartoe moeten. Deze moet bijvoorbeeld naar Amstelveen en deze naar Den Bosch. Het steriliseren gebeurt in deze zogenaamde autoclaaf. Dat is een stoomoven en door middel van stoom worden de instrumenten onder hoge druk gesteriliseerd en dat moet precies vier minuten op 134 graden en op die manier gaan dan de eventuele bacteriën daar weer van af. Hier komen de instrumenten dus weer helemaal steriel uit. En dan worden ze met speciaal transport naar de ziekenhuizen vervoerd. En zodra ze in deze karretjes zitten komt niemand er meer aan. En pas op de operatiekamer worden ze uitgepakt en gebruikt voor de volgende operatie. Medische instrumenten schoonmaken en steriliseren: zo doen ze dat!