Wat zijn schimmels?
Soms, als ik mijn fruit niet snel genoeg opeet, komen er allemaal van die vieze witte en blauwe plekjes op. Nou, dit kan wel weg. Ho wacht! Die schimmel leeft. De schimmel leeft? Ja. Who! Sick! Ja overal in je huis leeft er meer dan je denkt. Je kan het alleen niet altijd zien. Zit er dan ook diertjes in mijn bank? Jawel, ook in je bank. Waar dan? Overal! He Jasper, de microbioloog. He Manon. Jasper is niet zomaar bioloog. Hij is microbioloog. Ik onderzoek de allerkleinste wezentjes op aarde. Jij gaat mij vast iets vertellen over schimmels? Jazeker. Soms zien ze er misschien een beetje vies uit en ze kunnen ook wel een beetje stinken. Maar ze zijn ontzettend goed in het afbreken van dingen. Als je bijvoorbeeld wel eens wat lunch in je luchtrommel laat zitten. Oh ja, dat gebeurt wel eens. En ja, ik vind dat zo vies. Dan heeft m'n lunch allemaal van die vette harige plekken. Gadverdamme. Ik durf het dan niet eens meer aan te raken. Nou ja, als je het maar lang genoeg laat liggen dan is het op een gegeven niet helemaal weg, want ze ruimen het dan helemaal op. Het zijn echt de opruimers van de natuur. Beetje de beste recyclers ter wereld. Who! Maar waar komen die schimmels dan vandaan? Ik heb ze niet per se uitgenodigd. Schimmels verspreiden zich via sporen. Dat zijn eigenlijk hele kleine schimmeleitjes. En die zitten overal in de lucht om ons heen. Overal? Ja, overal, dus ook op je fruit. En als je ze maar genoeg tijd geeft, dan vermenigvuldigen ze zich. En uiteindelijk wordt het een heel netwerk van schimmels, wat je dus met het blote oog kunt zien. Wauw, het ziet eigenlijk best wel mooi uit.
Ja, dit herken je misschien niet zo, maar wat je misschien wel herkent van schimmels, dat zijn deze. Champignons! Precies. Champignons of eigenlijk paddenstoelen. Dat zijn de bloemen van schimmels. Wat je misschien iets minder lekker vindt, andere mensen weer wel. Dat is dit. Ruikt vooral heel sterk. Dit blauwschimmelkaas, en dat is dus kaas met dezelfde schimmels als die op die mandarijn groeien. Echt? Ja, dus hier vindt iedereen het supervies, maar dat eten we gewoon op. Dan noemen we dat een delicatesse. Dat klopt. En wat we nog meer met schimmels doen en dat is heel bijzonder, we maken er ook medicijnen van: antibiotica. En dat slik je natuurlijk tegen allerlei ziekten. Maar is elke schimmel dan gewoon goed? Ja, de meesten zijn goed, maar in dit geval weet je niet precies welke schimmels hier op groeien. Dus zou ik het fruit niet meer opeten. Oke, ja, dat was ik op zich ook niet echt van plan. Maar tegelijkertijd zijn schimmels dus helemaal niet schadelijk en ruimen ze jouw rotzooi op. Dus kan ik die fruitschaal dan gewoon laten staan? In principe wel, als je het niet erg vindt dat de tafel heel lang vol ligt met schimmels? Nee vind ik prima. Dus dat kan? Ja. Chill.