Hoe komen bubbels in limonade?
Hoi mijn naam is Joan. Mijn vraag aan Het Klokhuis is: hoe komen bubbeltjes in limonade? Dat vind ik nou een leuke vraag. Nou, de prik in je limonade komt door koolzuur oftewel koolstofdioxide oftewel CO2. En als je dat toevoegt aan je limonade of je water, dan krijg je bubbels. Hier in deze grote limonadefabriek in Bunnik voegen ze CO2 toe aan limonade. Dat gebeurt onder hoge druk.
En ze produceren hier wel 800.000 flessen per dag. Dit is Martine en jij werkt in de fabriek. Ja. Dus jij kan me vertellen, hoe komt die koolzuur in die limonade? Waar het echt gebeurt, daar neemt ik je mee naartoe. Oke. Hier erin. Oke. Wow. Jij staat precies bij punt waar het gebeurt. Hier gebeurt het? Precies waar jij staat. Oké. Nou, je hebt er drie dingen voor nodig. Hele koude limonade. Voel maar. Oja, heel koud. Koolzuur, die komt vanuit die leiding. En dit ventiel gaat open om hier met hele hoge druk de koolzuur in de limonade te spuiten. En doordat de limonade van een dikke leiding naar een dunne leiding gaat, ontstaat er een soort ministorm waardoor die koolzuur heel goed gemengd wordt met al die moleculen van de limonade. Dan is het af. Dan heb je limonade met prik voor thuis. Het is tijd voor wat koolzuurexperimentjes, want wat hier in het groot gebeurt kan deze machine in het klein. Maar hoe werkt ie? Kijk, daar is de koolzuuraanvoer en onder hoge druk spuit ie dat in de fles. Even kijken. Ja, wel wat bubbels. Ja, prachtige bubbels. Heerlijk. Maar nu ben ik wel benieuwd of dat nou alleen werkt met water of ook met andere vloeistoffen? Wat dacht je van thee? Oe, kijk eens. Zo. Dat bruist aardig. Een beetje. Inderdaad, een beetje, kleine bubbeltjes. Kleine bubbels. Denk je dat we ze groter kunnen maken? Suiker erbij. Hoeveel? 2, 3? Whooo! Hoe kan het dat er nu meer bubbels in zitten dan net? Omdat we er suiker in hebben gedaan, zitten er nu suikermoleculen in waar die koolzuurmoleculen weer aan kunnen kleven. Oke, en daardoor is het dus makkelijker om koolzuur in een suikerhoudend drankje te krijgen dan in plat water. Ik heb nog wel zin in één laatste bruisend experiment. Dat heeft alles te maken met een rol pepermuntsnoepjes en een fles cola. Daar zet ik mijn bril voor op. Komt ie. Whoo! Hahaha. Die deed het goed! Whoo! Wat gebeurt er nou? Die peperpuntsnoepjes hebben een heel rul oppervlak en die koolzuur wil zich daaraan hechten. En daardoor komen er meer bubbels dan dat er in de fles passen en krijg je die fontein. Dus onthoud: de bubbels in je drinken komen van...koolzuur. Ja, zo is dat.