Hoe wordt kernenergie opgewekt?
Hoe maak je stroom? Om stroom te maken, heb je een bron nodig. Dat kan zijn gas. Olie, kolen. Maar het kan ook wind zijn, of water, of zon. In deze fles zit gas. Als ik 't pitje aan ga steken, dan zorgt het vlammetje ervoor dat het water in de ketel warm wordt. Zodra het water in de ketel kookt, komt er stoom vrij. En die stoom zet dit wieltje met schoepjes in beweging. De energie die daarbij vrijkomt, wordt door dynamo omgezet in stroom. En die stroom kan ik dan weer gebruiken om de radio aan te zetten. Oh, nu heb ik dat nummer in mijn hoofd.
En dit gebeurt dus ook in de kerncentrale. Alleen gebruiken ze geen gas om het water op te warmen, maar uranium. En uraniumatomen kunnen splijten. Daarbij komt heel veel warmte vrij.
Hoe werkt splijting? Dit zijn uraniumatomen. Daarvan zitten er miljoenen in een kerncentrale. Die uraniumatomen kun je kapotmaken, oftewel splijten. Dat doen ze in een kerncentrale door een neutron op zo'n atoom te laten botsen. Dan gebeuren er drie dingen. Er komt warmte vrij. Die heb je nodig, dus dat is goed. Er komt afval vrij en er komen nieuwe neutronen vrij. Die botsen op hun beurt ook tegen een atoom aan. Daar gebeurt hetzelfde, er komen weer nieuwe neutronen vrij. En die botsen ook weer tegen een atoom aan. Zo gaat dat proces maar door. En wordt er dus steeds meer warmte opgewekt. Dit noem je een kettingreactie. En dat is ook meteen de truc van een kerncentrale. Een kettingreactie die uit zichzelf door blijft gaan.
Met deze muizenvallen ga ik een kettingreactie in gang zetten. Als ik dit balletje hierin gooi, zul je zien dat-ie het eerste balletje activeert. En dat activeert weer het volgende balletje. En dat weer het volgende, en dat weer het volgende. Een kettingreactie. 3, 2, 1.
Een kernreactor heeft veel meer atomen. Dus dan duurt zo'n kettingreactie, oftewel kernreactie, zo'n vier jaar. Daarna zijn de atomen uitgewerkt en moeten er nieuwe atomen komen.