Waarom worden mini-organen gekweekt?
Het klinkt als science fiction. Mini-organen kweken van je eigen organen. Van je hart, je longen, je lever, je darmen, je hersenen. Alles. Bijvoorbeeld een minihartje van je eigen hart, gemaakt in het lab. Maar wat is dat dan precies? En waar is het goed voor? Op naar Cardiologie, de hartafdeling, van het ziekenhuis.
Cardioloog Monique Jongbloed. Hallo. Hoe zit het precies met je hart en die minihartjes? Dat laat ik je zien. We gaan een hartfilmpje maken. Een ECG, loop maar even mee. Spannend. Kom maar op.
We plakken wat plakkers op je borst. Zo kunnen we de elektrische stroom afleiden die door je hart gaat. Dat maakt dat je hart gaat pompen. Wat zien we nu? Dit is je hartslag. Zie je al deze pieken? Ja. Dit is iedere keer dat je hart slaat. Je hartslag is rustig. En het duurt niet te lang voordat de volgende hartslag weer komt. De geleiding door het hart is goed. Alles is regelmatig. Ja. En het ziet er goed uit. Gelukkig.
Mijn hart klopt zoals het hoort. Maar wat doet je hart precies? Het hart is eigenlijk een pomp die het bloed door het lichaam pompt. Hier is een opengewerkt model. Het hart bestaat uit vier ruimtes. Namelijk een rechterboezem, een linkerboezem. Een rechterkamer en een linkerkamer. Het bloed komt binnen hier aan de rechterzijde. En dat wordt vanuit de rechterkant naar de longen gepompt. Daar wordt zuurstof opgehaald. Dat zuurstofrijke bloed komt terug in de linker harthelft. In de linkerboezem en de linkerkamer. Dat wordt dan weer, via de aorta, door het lichaam gepompt.
Dit is een gezond hart? Ja. Je kan ook een afwijking hebben. Dat kan ook. Bijvoorbeeld hier, dit hart heeft een gaatje. Zie je dat? Ja. Die zie je. Door dat gaatje worden zuurstofrijk en zuurstofarm bloed gemengd. Zijn hartziektes altijd aangeboren? Nee, dat hoeft niet. Je kunt bijvoorbeeld ook hartritmestoornissen hebben. Dan heb je medicijnen nodig? Ja. Vaak werkt dat goed, maar soms niet. Omdat ieder hart anders is. Of een medicijn werkt, wil je daarom graag eerst testen op je eigen minihart.
Geldt dat ook voor je andere organen? Je hersenen, je longen, je darmen, je lever. Voor alle organen. Ongelooflijk. Het is dus echt al mogelijk om mini-organen te maken van je eigen echte organen? Het is nog in een testfase. Maar hier in het Leids Universitair Centrum worden al minihartjes gemaakt. Je hebt alleen wat bloed of urine nodig.