Waar komt marmer vandaan?
Als je wilt opvallen, kies je marmer. Wil je macht uitstralen, kies je marmer. En als je wilt laten zien hoe rijk je bent, kies je marmer. Het is een van de duurste materialen ter wereld. Het is chic, exclusief, en ziet er heel hard uit. Maar dat is het niet. En dat maakt het ook geschikt voor beeldhouwkunst.
Hier in Florence staat EEN van de beroemdste beeldhouwwerken ter wereld. Van marmer! Het is de David van kunstenaar Michelangelo. David komt uit het Bijbelse verhaal waarin de kleine David de reus Goliath weet te verslaan. Klein is deze David niet. Meer dan 5 meter hoog en 8000 kilo zwaar. Tot in het kleinste detail werkte Michelangelo aan David.
Maar waar komt marmer vandaan? We blijven in Italië en rijden door de Apuaanse Alpen naar Carrara. Uit Carrara komt het beroemdste marmer ter wereld. Vrachtwagens rijden af en aan door speciaal aangelegde tunnels. Overal wordt marmer uit de berg gehaald. Marmer komt van het Griekse woord marmaros. Dat betekent glanzende steen. Marmer is dus een steensoort, ontstaan miljoenen jaren geleden. Toen hier nog geen bergen waren, maar een tropische oceaan. Warme temperaturen en veel diertjes vol kalk op de bodem van de zee. Miljoenen jaren lang leefden daar generaties dieren. Er vormde zich zo een dikke laag kalk. Onder druk van de zwaartekracht en hoge temperaturen veranderde die kalk in marmer. In de miljoenen jaren daarna is die oceaan langzaam getransformeerd in deze rotsformatie achter me. Het marmer zit dus nu in de bergen.
Je vindt marmer maar op een paar plekken ter wereld. De vorming is uniek. Soms is het groen of roze, maar hier is alles wit. Het is bijna letterlijk oogverblindend mooi. Dat wit, ik moet knijpen met mijn ogen. Het is zo groot. Het is bijna gewoon zelf een kunstwerk, terwijl er van al dat marmer kunstwerken worden gemaakt.
Ik heb een afspraak met Franco, de eigenaar van EEN van de beroemdste marmergroeves. Van hem wil ik weten hoe ze dat marmer uit de bergen halen.
Franco heeft bepaald dat dit het volgende blok is dat uit de groeve wordt gehaald. Hij heeft uitgelegd hoe ze dat doen. Let op. Ze hebben drie gaten geboord. Dit is het eerste gat. Er zit ook een gat hierboven, en het derde gat zit rechts beneden. Alle punten komen samen op een plek in het midden, het centrepoint. Door deze drie gaten kan het blok van de berg worden geslepen. Dat gebeurt met een speciale kabel. In het midden zit staal, maar het gaat om deze puntjes die om de 2 centimeter zitten. Dit is harder dan steen, harder dan marmer. Dit is diamant. Deze machine laat de kabel heel snel ronddraaien zodat het marmer langzaam wegslijt. Als je goed kijkt, zie je dat de machine op rails staat. Dat is handig: zo kan hij langzaam naar achter bewegen. De kabel blijft even lang, maar blijft zo strak staan. En blijft slijpen, totdat het helemaal los is. En dan kan de machine aan het werk. Met water wordt de kabel gekoeld zodat hij niet te heet wordt en er niet te veel stof vrijkomt.
Terwijl Franco mij zijn nieuwste blokken laat zien, merk ik dat we niet de enigen zijn met interesse in dit marmer. Vanuit de hele wereld staan kopers in de rij voor deze exclusieve steensoort. Een man is speciaal vanuit Los Angeles hier gekomen om dit blok te kopen. Dit wordt een keuken in Hollywood. Hij vertelde me wat dit blok kost. Serieus, ik wist het niet. Maar dit blok kost 150.000 euro! Pff! 150.000 euro. Ik vroeg hem hoe hij zeker weet dat het blok vanbinnen helemaal goed is. Toen zei hij: Dat weet je inderdaad niet. Het is en blijft een gok. Een gokje van 150.000 euro.
Heel vaak zie je in gesteente als marmer zulke lijnen. Vegen, aders. Die ontstaan wanneer het kalksteen waaruit dit marmer is ontstaan een beetje verontreinigd is geweest. Daar zaten dan zandresten, of kleine metalen deeltjes die voor deze structuren zorgden. Ze noemen dat hier verontreiniging. Want hoe witter het marmer, hoe beter het verkoopt.
Opmeten, aftekenen, doorsnijden en hup, de vrachtwagen op. Over smalle wegen rijden vrachtwagens af en aan met grote blokken marmer. Het is niet moeilijk om te ontdekken waar ze heen gaan. Gewoon erachteraan!