Waarom zijn er vlaggen?
Vlaggen, stukjes gekleurde stof vastgemaakt aan een paal en wapperen maar. Of is een vlag misschien toch iets meer? Een vlag staat vaak symbool voor een bepaalde groep mensen. Deze stars en stripes bijvoorbeeld vertegenwoordigt de Amerikanen. Deze Deense vlag, dat is het symbool van de Denen en dat is de oudste landenvlag. Die wappert al sinds de 14e eeuw. En weet je wat de één na oudste is? Die daar. Leuk toch? Die kennen we al sinds 1572. De bekendste zijn alle landenvlaggen, zoals de 193 die hier hangen op de vlaggenparade in Rotterdam. Maar niet alleen landen hebben een eigen vlag. Ook elke provincie en elke gemeente heeft een eigen vlag. Zoals deze bijvoorbeeld, die van de provincie Friesland. De stad Amsterdam met de drie kruizen. Die ken je vast ook wel. Of deze, van de gemeente Blaricum. Vlaggen vertegenwoordigen niet alleen bevolkingsgroepen, ook veel andere groepen en organisaties hebben een eigen vlag.
De homobeweging heeft de regenboogvlag. Het Olympisch Comité heeft een vlag met vijf ringen. Maar ook andere organisaties en bedrijven hijsen graag een vlag om het groepsgevoel te versterken. Een krachtig symbool dus dat mensen het gevoel geeft dat je ergens bijhoort. Vlaggen versterken het gevoel van eenheid, van samen staan we sterk. Ze staan symbool voor vrijheid of onafhankelijkheid en laten zien: dit zijn wij. In Nederland hijsen we de vlag bij een feestelijke gebeurtenis, bij herdenking of bij rouw. En dat vlaggen meer zijn dan zomaar gekleurde stukjes stof, dat wordt duidelijk in het Nederlandse vlaggenprotocol. Daarin staan alle regels voor het gebruik van een Nederlandse vlag en de belangrijkste regels, dat zijn...
Punt 1. Een vlag mag nooit de grond raken. Er zijn geen voorschriften hoe groot de vlag moet zijn, maar de vlaggenstok moet dus lang genoeg zijn, zodat de vlag niet op de grond hangt. Punt 2: Een vlag mag nooit het verkeer hinderen. Hang de vlag dus hoog genoeg. Punt 3: De vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. Het is dus niet de bedoeling dat je de vlag 's avonds laat hangen.
Een vlag hangt ook wel eens halfstok als er iemand overleden is, bij een herdenking op 4 mei of na een dramatische gebeurtenis. En voor het halfstok hangen van een vlag moet hij eerst helemaal naar boven gehesen worden. En als 'ie eenmaal boven hangt, moet hij tot halverwege de stok worden neergehaald, totdat de vlag halverwege de vlaggenstok is. Halfstok dus. Het idee van een vlag halfstok is dat er een onzichtbare vlag des doods boven hangt. Best eng, hè?