Waarom is er plantaardige melk?
Ah, zo. Heerlijk, het boerenleven. En dan zou je denken, daar hoort natuurlijk een glaasje melk bij. Nou is dit geen gewone melk van koeien, maar dit is melk gemaakt van deze sojabonen.
Hee, Bart. Kan ik deze nog ergens bijgooien? Ja mag je hier wel bijgooien, bij de rest. Top, hoppa. Zo. Hoeveel sojabonen hebben jullie nu geoogst? We hebben zo'n 4500 kilo geoogst dit jaar. Wow, da's best veel. Ja, veel hè. Wauw. En waarom zijn jullie überhaupt sojadrink gaan maken terwijl je ook gewoon koeien hebt? Ja, da's een goeie vraag. Wat we gewoon zien, dat er steeds meer mensen plantaardige drink willen drinken, hè, dat vinden ze lekkerder. Of voor allerlei redenen. En we zien ook dat dat heel veel uit het buitenland komt. En ik dacht, kunnen wij dat nou niet als melkboeren gewoon in Nederland gaan doen? En zo zijn we begonnen om soja te verbouwen op ons eigen land, in Nederland, en da's al heel uniek. En toen zijn we daar ook nog eens die plantaardige drink, sojamelk, van gaan maken. En nu zijn we zover dat we al 50.000 liter van ons eigen land kunnen maken. Wauw, lekker bezig hoor. Goed man.
Met een grote machine die een combine wordt genoemd, wordt de soja van het land gehaald. Soja is afkomstig van sojabonen. Die zitten in peultjes aan een tak. De boon is een peulvrucht die je kunt eten en is familie van de erwt. Het zit vol gezonde eiwitten, ijzer en vitamine B. Het zit in vleesvervangers, tofu en tempeh en er wordt ook een soort melk van gemaakt waar geen koe voor nodig is, zoals sojadrank.
De wereldbevolking groeit en daarmee ook de vraag naar voedsel. Melk is een heel voedzaam goedje. Er zitten heel veel eiwitten in, calcium, vitamine B en dat heb je allemaal nodig voor sterke botten en spieren. Maar voor de 25 tot 30 liter aan melk die een Nederlandse koe gemiddeld per dag produceert, moet een koe eerst 60 kilogram aan voer per dag eten. Dat voer moet worden verbouwd, de koeien hebben ruimte nodig, dus je snapt: daarvoor is een hele hoop grond nodig. En die koeien die poepen en die scheten en die boeren natuurlijk ook heel veel. En daardoor ontstaan er broeikasgassen en die zorgen er dan weer voor dat de aarde opwarmt. Om melk te produceren moet een koe dus heel veel eten, voornamelijk gras en mais, maar ook krachtvoer. En wat zit er nou eigenlijk in krachtvoer? Nou, onder andere soja. Een Nederlandse koe eet gemiddeld bijna één kilo soja per dag. Maar wat nou als we de koe er tussenuit halen en gewoon meteen van deze sojabonen sojamelk maken? Dan is de weg van de boon naar ons glas veel korter.