Hoe wordt vershoudfolie gemaakt?
Kijk, dit vind ik altijd zo'n fascinerend spul. Het is luchtdicht, het is waterdicht, het plakt een beetje aan elkaar en het is echt superdun. Vershoudfolie is gewoon minder dan 1/100 millimeter dik, maar je kan er wel heel makkelijk allerlei dingen mee vers houden die je anders weg zou gooien. Vershoudfolie maken, hoe doen ze dat? In deze fabriek maken ze alles wat je nodig hebt om voedsel in te pakken: aluminiumfolie, braadzakken, bakpapier en vershoudfolie. Veel materialen worden hier aangeleverd als grondstof, aluminium, papier. Maar de vershoudfolie, die maken ze zelf.
Ja, kijk. Dit zijn de korrels, oftewel de pellets waarmee het plastic voor het vershoudfolie wordt gemaakt. En normaal gesproken wordt dit gemaakt van polyethyleen, van plastic dat gemaakt wordt uit aardolie. Maar deze korrels hebben een andere grondstof als basis, namelijk boomhars. Ja, en het afvalhout uit de papierindustrie wordt gebruikt om die hars uit te winnen. Dus ja, ook van harsen uit bomen kun je plastic maken.
Is wel weer een stukje duurzamer. Kijk, de korrels worden hier in dit gedeelte van de machine, de extruder, opgewarmd en samengeperst tot een warme pasta. Je kan het een beetje vergelijken met kauwgom dat je in je mond stopt. Door te kauwen wordt het warmer en soepeler. En vervolgens wordt die pasta onder hoge druk door een ringetje heen geperst en in het midden van het ringetje wordt dan lucht geblazen en zo ontstaat er een enorme luchtbel. Ja, en dat is ook weer te vergelijken met een kauwgombel blazen. Alleen deze bel is echt oneindig en gaat net zo lang door totdat de korrels op zijn. Bizar toch? Hier aan de bovenkant wordt de bel van dat dunne en doorzichtige vlies samengeperst en afgekoeld. De randjes worden hier afgesneden en die kunnen weer mooi opnieuw gebruikt worden. En het plastic vlies dat overblijft wordt hier op grote rollen gewikkeld. De grote rol wordt op maat gesneden en er worden kleine rolletjes van gemaakt die dan vervolgens weer de doosjes in gaan. Vershoudfolie maken, zo doen ze dat dus.