Hoe wordt pindakaas gemaakt?

Hier begint het allemaal. In deze enorme zak komen de pinda's binnen. Je ziet hem daar hangen en dan komt het zo hier in deze bak terecht. In een andere fabriek zijn de pinda's al gepeld en dan komen ze hier met het vliesje er nog omheen aan. Maar voordat deze pinda's verwerkt worden, moeten we ze eerst nog even keuren. Van elke lading pinda's die binnenkomt wordt een monster genomen en dat wordt hier in het laboratorium getest. Wat ze in de fabriek in het groot doen, doen ze hier in het klein, namelijk de pinda's branden. Maar waar letten jullie dan precies op? Voordat we de pinda's gaan gebruiken voor onze pindakaas, moeten we weten of de pinda's goed zijn van smaak, dus dan branden we ze eerst voor om ze te keuren. Dan pakken we een handje. Dan doen we ze een beetje in onze hand, zodat de vliesjes er een beetje afgaan. Ja, ja, inderdaad. En dan eten we de pinda en dan checken we of de smaak goed is. Nou, ik vind hem lekker. Hij is heerlijk. Geschikt? Hij is helemaal geschikt. Nou, top! De pinda’s zijn goedgekeurd in het lab dus op naar de volgende ronde. Vanuit die zakken gaan ze zo naar de oven. Maar eerst worden de vuilrestjes eruit geschud. Dus planten, aarde en steentjes, die worden eruit geschud want de pinda’s moeten wel zo schoon mogelijk zijn. Ja, die doet het wel. De pinda's worden bij een temperatuur van 165 graden gebrand en ze worden lekker heen en weer geschud zodat ze mooi rondom branden. Dat branden is een heel belangrijk deel van het proces om de juiste kleur en smaak te krijgen. Ze worden er lekker smeuïg van en krijgen die pindakaaskleur. Nu ze gebrand zijn, kunnen ze ook gegeten worden. Zo vers heb ik ze nog nooit gehad. De gebrande noten gaan deze notenkraker in. Deze machine zorgt ervoor dat de vliesjes eraf gaan. Rollers kraken de noten, de vliesjes laten los en die worden afgezogen en verwerkt tot veevoer. Daarna blijft er dit van over. Allemaal gebroken noten en de vliesjes die hier nog inzitten mogen gewoon de pindakaas in. De pinda's worden naar het hart van de fabriek getransporteerd. En dan komen ze terecht in de pindamolen. Zonder deze molen geen pindakaas. Hier komen namelijk alle ingrediënten samen en worden ze fijngemalen tot pindakaas. We kunnen niet in de molen kijken, maar we hebben hier wel een model waardoor we toch kunnen zien wat er precies gebeurt. Nou, dit is ons tafelmodel pindamolen. Hier zie je dus eigenlijk wat er dus in de molen zit. Dat zijn molenstenen, die zetten we op elkaar en hier worden zo meteen alle ingrediënten vermalen tot pindakaas. Welke ingrediënten zitten er allemaal in behalve die pinda's? We hebben een heel klein beetje plantaardige olie, wat gehard vet, een snufje zout en natuurlijk het belangrijkste, ongeveer 585 pinda's voor en potje pindakaas. Oké, dus we kunnen het hier nu in vermalen. Dat klopt, dus gooi er maar in en dan kunnen we er pindakaas van maken. De olie, het vet en het snufje zout zit al in de molen. Pinda's erbij en malen maar. Wauw! Nou, pinda's gemalen in het klein. Terug naar de fabriek. De pindakaas wordt vanuit de molen door de leidingen geperst en dan komt-ie terecht in deze enorme menger met een schroef erin. Dan wordt de pindakaas gelijk verdeeld. Kijk hoe dat eruit ziet. Zo, ik heb nog nooit zoveel pindakaas gezien. Het is nog heel erg vloeibaar, maar je kan al wel checken of de pinda's fijn genoeg zijn gemalen. Beetje goed gelukt? Ja, prima. Nou, top. Het is een kwestie van afkoelen en dan de potjes vullen. En vullen maar. Hier gaat de pindakaas eindelijk in de potten. Ze worden gevuld. Dan gaat het deksel en het etiket erop. Ze worden verpakt in dozen en dan kunnen ze naar de winkel. En zo worden er 440.000 potjes per week gevuld. Daar kan je heel veel boterhammen van smeren.