Briwat
Brie wat? Nee, briwat! Wat is dat? Dat zijn heerlijke Marokkaanse filodeeg hapjes met amandelspijs erin.
Wat heb je nodig:
Voor de amandelspijs
- 125 gram amandelen
- 20 gram margarine, of roomboter gesmolten
- 25 gram kristalsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 1,5 eetlepels oranjebloesemwater, mazhar
Extra
- 1 pak filodeeg, ontdooit. Dit duurt ongeveer 2 uur.
- 50 gram gesmolten margarine, of roomboter
- Zonnebloemolie
- Honing
- Sesamzaadjes
Amandelspijs maken:
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg de amandelen in een steelpannetje en giet er tot de helft water bij.
Stap 2
Breng de amandelen licht aan de kook voor 1-2 minuten.
En spoel de amandelen af onder koud water en verwijder de schil. Dat gaat super makkelijk.
Stap 3
Dep de amandelen met keukenpapier goed droog en bak ze mooi lichtbruin in zonnebloemolie.
Stap 4
Laat de amandelen uitlekken op keukenpapier en volledig afkoelen.
Stap 5
Maal de amandelen fijn in de keukenmachine en voeg de kristalsuiker en de kaneel erbij.
Stap 6
Giet de gesmolten margarine erbij en roer het door tot je een korrelig structuur krijgt.
Stap 7
Voeg de mazhar toe en mix het nogmaals door, tot het mengsel goed plakkerig is.
Stap 8
Rol van de amandelspijs kleine bolletjes van elk 8 gram.
Stap 9
Haal het filodeeg uit de verpakking en knip er verticaal stroken uit van ongeveer 5 cm breed. Plaats de stroken filodeeg op elkaar en dek de overige filodeeg af, zodat het niet uitdroogt.
Stap 10
Bestrijk elke strook met gesmolten boter.
Stap 11
Leg onderaan in de hoek een bolletje amandelspijs en vouw de briwat naar boven tot een driehoek.
Stap 12
Bak de Briwats circa 10 minuten af in de oven.
Stap 13
Dompel de briwat daarna aan beide kanten in de honing en leg deze vervolgens in een vergiet.
Stap 14
Strooi op elke briwat sesamzaadjes en eetbaar glitter. Versier met gedroogde roosjes.