Je kan jezelf niet kietelen
Is het snugger of kletspraat?
Je kan je zelf niet kietelen. Dat komt omdat je hersenen en je lichaam al weten wat er gaat gebeuren. Het verrassingseffect is weg omdat je zelf bedenkt waar je gaat kietelen. Onverwachte aanraking is belangrijk bij kietelen. Maar als je het zelf doet, is het niet meer onverwacht. Het is maar goed dat onze hersenen zo werken want anders zou je elke keer als je jezelf per ongeluk aanraakt, kunnen schrikken en denken dat iets of iemand anders dat doet.
Bij kietelen reageert je lichaam alsof er gevaar dreigt. Je spieren spannen vanzelf samen, je kronkelt in allerlei bochten en maakt afwerende gebaren. Dat noemen we een reflex. Het is een beweging die je niet zelf doet. Ons lichaam heeft heel veel reflexen. Dat is belangrijk want het beschermt ons. Zo hoef je bijvoorbeeld niet eerst na te denken over wat je moet doen als je met je blote been in de brandnetels staat. Door een reflex trek je je been al meteen weg. Wetenschappers denken dat de kietelreflex bedoeld is om je te beschermen tegen een aanval.
Toch is er wel een truc om je zelf te kunnen kietelen. Je hebt daar een machine voor nodig die met een vertraging jouw kietelopdracht uitvoert. Als de machine iets later reageert met de kietelbewegingen te maken dan dat jij de kietelmachine bedient, wordt het weer onverwacht en kietelt het.